Het effect van social-distancing, quarantaine en isolatie op je gezondheid. Hoe blijf je gezond?

Het effect van social-distancing, quarantaine en isolatie op je gezondheid. Hoe blijf je gezond?

Het effect van social-distancing, quarantaine en isolatie op je gezondheid. Hoe blijf je gezond? 2048 710 Janna de Weerd
Wat kun jij nu doen om jouw gezondheid te ondersteunen, en een uitnodiging voor de online workshop van 26 mei.

Ons leven is in korte tijd drastisch veranderd. Met zijn allen zitten we in een periode van niet weten. Alle vanzelfsprekendheden zijn van tafel. Waar de één non-stop overuren draait, zit de ander gedwongen thuis en goochelt met kinderen en werk. Of heeft haar baan verloren. Voor de één een bijzonder zware periode, voor de ander een periode van rust. Ons leven is in korte tijd drastisch veranderd. Met zijn allen zitten we in een periode van niet weten. en bezinning. Het virus maakt miljoenen mensen onzeker, eenzaam en uitgeput. En dat heeft impact op je gezondheid.

Ik ben Janna, acupuncturist bij Praktijk Free Flow in Malden en ik leg je graag uit welke impact social-distancing en isolatie heeft op je gezondheid. Ik leg uit wat acupunctuur kan doen om je weer fit en in balans te voelen. Want 11 mei mag ik weer helpen!

Mensen zijn gewoonte dieren en houden van een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Die voorspelbaarheid geeft ons een gevoel van veiligheid. Vaste gewoontes zijn belangrijk voor je gemoedstoestand. Als deze wegvallen heeft dit een stevig effect op je gevoel van welzijn. Het feit dat we nu met zijn allen in een  crisis verkeren waarvan de uitgang nog niet bekend is triggert (bewust of onbewust) een van onze basis emoties: angst.

Het effect van langdurige onzekerheid en angst op je hormoonhuishouding

Angst (in een lichte vorm onzekerheid) is een emotie die veel effect heeft op onze hormoon huishouding. Wat deze emotie namelijk doet is linearecta onze flight-or-fight mechanisme aanspreken. Alle dieren inclusief mensen hebben dit mechanisme. Het is onze basis waar we op terugvallen om te kunnen overleven. Dit mechanisme word ook wel ons reptielenbrein genoemd. Dit deel van je brein denkt niet na en onthoudt ook weinig. Het reageert gewoon instinctief en automatisch. Want dit deel van jouw brein heeft maar een doel: overleven…

Je verkeert waarschijnlijk niet de hele dag in een staat van angst. Maar de voortdurende sluimerende onzekerheid over je huidige situatie, werk, inkomen, je dierbaren, de maatschappij triggert de emotie angst. Daarmee wordt ook continu het flight-or-fight mechanisme van het reptielen brein aangesproken. Het gevolg is dat jouw lichaam continu extra stress hormonen aanmaakt. Zoals adrenaline en cortisol. En die overvloed aan stress hormonen put uit en raakt je fysieke gezondheid. Lees even verder, ik ga eerst nog in op de psychische effecten en som dan de mogelijke klachten op.

De psychologische impact van isolatie, quarantaine en social-distancing

Verblijven in Quarantaine (of in ons geval de “intelligente-Lock down”) heeft los van de hormonale effecten, ook een grote impact op de psychologische processen in de hersenen. Wanneer je al een voorgeschiedenis hebt in de geestelijke gezondheidszorg loop je een verhoogd risico voor de psychologische impact. Maar de psychologische impact is nu ook voor een grote groep mensen van toepassing zonder deze voorgeschiedenis.

Recent onderzoek wijst uit dat er een toename is van verschillende uiteen lopende psychische klachten. Veel mensen ervaren meer neerslachtigheid en raken depressie gevoelig, of krijgen zelfs een depressie door het isolement. Er zijn veel PTSS gerelateerde klachten. Ook problemen met stres regulatie, prikkelbaarheid, verwarring, concentratieproblemen, verveling, apathie, frustratie, angsten en woede. Maar ook slaapstoornissen zijn veel genoemde negatieve effecten tijdens isolatie of quarantaine.

Er zijn ook studies die cijfers geven van langdurige of zelfs parmante klachten. Daarnaast is al jaren bekend dat eenzaamheid kan overslaan in depressie. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, dementie en vroegtijdig overlijden.

Een verzwarende factor is dat deze crisis nog geen duidelijk einde kent. Hoe we hier uitkomen, op welke manieren de wereld, werk en omgangsvormen langdurig of permanent veranderen weten we simpelweg nog niet. En dan komen we weer terug bij mijn intro: wij gedijen bij duidelijkheid en die is er nu nog mondjesmaat en alleen voor de korte termijn.

Wat zijn voorbeelden van effecten op onze gezondheid?

Je kunt je voor stellen dat als dit alles word verstoord dit niet alleen voor onze gemoedstoestand effecten heeft. Maar ook lichamelijke klachten oplevert.

  • Hoofdpijn
  • Slaap problemen
  • Benauwdheid
  • Hartkloppingen
  • Spierpijn, nek / rug of schouder klachten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van stressklachten die je kunt ervaren. In sommige gevallen raakt de hormoonhuishouding zo verstoord dat het andere hormonale problemen verergert. Denk bijvoorbeeld aan PMS of overgangsklachten.

Hoe kan ik je met acupunctuur helpen?

Herken je in de mogelijke klachten die ik opnoem? Gelukkig mag ik 11 mei weer aan de slag en ik ben blij dat ik weer mag helpen. Want dat kan met acupunctuur! Hoe gaat dat dan?

De behandeling- zonder bijwerkingen!- werkt in op alle onderliggende fysieke processen van het lichaam. Dit zorgt er niet alleen voor dat de hormoonhuishouding tot rust komt. Maar ook dat de verstoorde samenwerkingen tussen de organen (die als resultaat van hormoon productie vaak van slag raken), weer worden hersteld. Dit alles samen zorgt dat jouw lichaam het punt bereikt waarop je het meest optimaal functioneert.

Voor je organen betekend dit dat je kunt merken:
  • Dat je kunt merken dat je hartslag en slaap zich weer normaliseren.
  • Of dat je bijvoorbeeld weer meer lucht krijgt en dat je hoofdpijn weg is.
Voor de meer hormonale klachten kan dit betekenen dat:
  • De overgangsklachten verminderen of zelfs verdwijnen.
  • Dat je minder last hebt van PMS.
  • of in geval van mannen: dat je minder last hebt van een kort lontje. Want ja: ook dat heeft te maken met je hormoon huishouding.
Meld je aan voor een intake, vervolgbehandeling of een Chinese massage

Wees eerlijk: voel jij je fit, vitaal, zorgeloos en ontspannen? Laten we samen kijken naar wat het is dat jij nodig hebt. Bij een intake zit een behandeling meteen in begrepen. Op mijn website Praktijk Free Flow vind je heldere informatie over hoe ik werk, welke tarieven ik hanteer en natuurlijk een overzicht met klachten waarbij acupunctuur of Chinese massages bijzonder effectief zijn.

Meld je aan voor de gratis online workshop van 26 mei 2020 20:00 

De dag voor de pers conferentie zij ik het nog tegen een vriendin: Ik mis het contact met mijn cliënten, ik mis van betekenis kunnen zijn in het welzijn van anderen. Toen nog niet wetende dat ik 11 mei al weer open mocht, besloot ik te starten met een serie online events en blogs. Ook nu mijn deuren weer open gaan voel ik nog steeds de noodzaak om dit voort te zetten. en om zo hier mee een extra steun te kunnen bieden met praktische en concrete tips die je zullen helpen ter ondersteuning van jouw gezondheid. Dinsdag 26 mei live vanuit de praktijk zal ik een online workshop geven. Je bent van harte welkom. Lees hier meer over het online event. Of stuur me een mailtje dan krijg je de als je alle informatie over hoe je het kunt bij wonen. 

Kijk op www.praktijk-freeflow.nl of neem direct contact op via 06-15679214 of stuur me een mail op info@praktijk-freeflow.nl

Ik ontmoet je graag in mijn acupunctuur en massage praktijk Free Flow in Malden!