Ik ben niet slordig of dom : Ik heb dyslexie

Ik ben niet slordig of dom : Ik heb dyslexie

Ik ben niet slordig of dom : Ik heb dyslexie 2048 1536 Janna de Weerd

Vorig jaar nam ik het besluit om al mijn energie op mijn eigen acupunctuurpraktijk Free Flow in Malden te zetten, en te stoppen met mijn tweede baan als acupuncturist in een andere praktijk. Het voelde goed en spannend tegelijk. Want dat betekende weer extra investeren in mijn ondernemerschap, mijn netwerk opzoeken en vooral mijn verhaal over de genezende kracht van Chinese Geneeswijze verder de wereld inbrengen. Vertellen wat ik kan betekenen voor anderen. Bij welke klachten Chinese massages en acupunctuur uitstekend helpen en mensen weer terug in hun energie zetten. Maar mijn dyslexie belemmert me soms om Free Flow te promoten, mijn verhalen en tips te gaan vertellen. 

 

Ik ben over de angst heen dat mensen me dom vinden want ik versta mijn vak en ik heb een goed stel hersens. Maar mijn vak vereist ook 100% nauwkeurigheid en precisie. Wat als mensen denken dat ik slordig ben in mijn werk omdat ik zo veel taalfouten maak in mijn mails, blogs en posts? In deze blog breng ik mijn eigen motto over kwetsbaarheid maar eens zelf in de praktijk. En hoop ik mijn ‘communicatie vrees’ een stukje kleiner te maken. Daarom nu een blog over mijn afwijking: dyslexie.

 

Kwetsbaarheid is een uiting van moed

“Kwetsbaarheid is het begin van heling en een uiting van moed. Moed om er te zijn en jezelf te laten zien”. Mijn motto zegt veel over hoe ik in het leven sta en met welke visie ik mijn praktijk Free Flow ben gestart. Want mijn carrière liep zoals voor veel mensen met dyslexie niet bepaald makkelijk en vanzelf. Maar ik ben er gekomen. Precies daar waar ik wil zijn.

Free Flow staat voor mij voor de vrije stroom van het leven, die ik graag zelf ervaar en wil doorgeven met acupunctuur en massage. Je hebt het vast wel eens meegemaakt: dat alles in je stroomt, vanzelf gaat, je je energiek en tegelijk ontspannen voelt. Dat je in je ware essentie aanwezig bent. In je kracht staat zeggen ze ook wel eens.

Klein trauma

Ik kom uit een gezin met ouders in het onderwijs.  Zij hadden al snel door dat mijn achterstand op school niet kwam doorluiheid of gebrek aan intelligentie. In mijn jeugd was dyslexie nog niet zo bekend. Ook het testen erop was zeker nog geen gewoonte zo als dat nu wel het geval is bij jonge kinderen. Mijn ouders zaten er echter bovenop en zo gebeurde het dat ik in groep 4 – in mijn eentje in een kamertje- de uitslag kreeg van de juf. Dat was een klein trauma. Ik kan er nu om lachen maar dat proces had op z’n zachts gezegd wat beter gekund. Ze vertelde me dat ik ‘anders’ was dan de rest door mijn dyslexie (ik begreep nog niet eens wat dyslexie was). Ik hoefde niet bang te zijn want het was geen ernstige ziekte. Maar speciaal onderwijs voor kinderen met een laag niveau en een andere school lagen toch wel in het verschiet. Om dat er niets met mijn intellect aan de hand was, begreep ik natuurlijk wel dat kinderen met een ‘laag-niveau’ andere toekomst perspectieven hebben dan ‘normale’ kinderen. Mijn ouders waren niet bij het gesprek uitgenodigd. Ik verliet de ruimte, met het idee dat ik geen toekomstperspectief had en dom zou blijven.

Het vieste tafeltje van de klas

Gelukkig heb ik in de jaren erna fantastische leraren gehad die hun uiterste best deden mij in de klas te houden en me in mijn aandoening te begeleiden. Ik zie mijn groezelige schooltafeltje nog voor me, helemaal plakkerig en vies van de stickerresten. Het zat namelijk vol geplakt met 26 stickers die het alfabet weergaven. Elke keer als ik een letter onder knie had ging er een sticker af. De lijmresten niet.

Bewijsdrang

Ondanks mijn dyslexie was ik een enorme boekenwurm. Ik vrat verhalen. Op den duur werd ik ook een beetje rebels van het feit dat ik elke keer moest bewijzen dat ik èn niet dom was èn ambitie had. Bevestigd door een prima uitslag van een intelligentietest vocht ik me in voor elke plaats op een volgende opleiding. Met hakken over sloot werd ik dan toch aangenomen om na jaren hard werken de opleiding met vlag en wimpel af te sluiten. Dat knokken om ergens te komen, die bewijsdrang heeft me ook wat opgeleverd.

 

Weten en accepteren wie je bent

Ik denk dat ik al op vroege leeftijd besloot om niet in mijn dyslexie te blijven hangen maar een voorbeeld te zijn voor anderen. Niemand is perfect, accepteer dat en ga gewoon door. Ik stoor me niet aan mijn eigen spellingsfouten: want ik zie ze niet eens. Waar ik kan en wat de privacywetgeving toelaat zet ik mijn omgeving en professionals in om mijn teksten na te lopen. Dat organiseer ik gewoon goed. Cliënten en collega’s leg ik meestal wel uit dat mijn mails fouten kunnen bevatten of dat mijn overdrachtsrapporten waarschijnlijk wat lastig te lezen zijn. Niemand doet er moeilijk over. En dat is de dikke winst van je kwetsbaar opstellen: het maakt je menselijk in de ogen van anderen. Het wonderlijke is dat de mensen om je heen jouw ‘fouten’ meestal sneller accepteren dan jijzelf doet.

Gezond en blijvend afvallen?

Zo. Pfew. Dit was mijn eerste stap om in 2020 in ‘mezelf laten zien’. Op 4 februari kun je me ‘live’ zien: Dan organiseer ik een informatieavond over afvallen met behulp van acupunctuur. In de sportaccommodatie van Sportpiazza in Malden ben je van harte welkom. Meer weten of je meteen inschrijven? Dat kan hier. En verder:

  • Wil je meer verhalen van me volgen, of zien op welke events je me kan ontmoeten? Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op linkedin
  • Wil je meer lezen voor welke klachten acupunctuur een goede aanpak kent? Of misschien wil je jou gezondheidswensen en (sport) prestaties nog beter ondersteunen? Nieuwsgierig hoe ik dat doe? Lees dan hier verder.
  • Is jou lichaam toe aan een massage? Mijn massages stimuleren de doorbloeding, voeren afvalstoffen af en verbeteren de spier functie. Hierdoor voel jij je weer ontspannen en vol energie! Kijk hier voor de prijzen en meer informatie.

Ik ontmoet je graag in mijn acupunctuur en massage praktijk Free Flow in Malden!